Home | Healthcare / Science + Technology | University of Wisconsin Radiotherapy Center

University of Wisconsin Radiotherapy Center

The University of Wisconsin Health Care System engaged Zimmerman and HOK to provide planning and design services for this major expansion and renovation of its Cancer Radiotherapy Department. The project, all in lower level windowless space, was delivered in four phases. Phase 1 is a new space created by an adjacent building expansion. Phases 2, 3 and 4 are reconfigured spaces in the existing department area. Phasing was necessary in order to continue operating during the expansion and renovation process.  The 29,000 square foot expansion consists of a waiting room, reception, offices, outpatient clinic, two therapy vaults, and circulation spaces. The 15,900 square foot renovated area consists of therapy vaults, treatment planning offices and circulation spaces.  With patients, family and friends being under extreme duress, the spirit of the interior design theme had to be uplifting, friendly and as comfortable as possible. One of the biggest challenges was working with a space with no natural light or view. This was a major consideration and the design team saw an opportunity to create a comfortable atmosphere by bringing nature and quality light into the windowless basement space.

Location: Madison, Wisconsin

Size: 29,000 s.f. (expansion) 15,900 s.f. (renovation)

Services Provided: Architectural Planning and Design, Structural, Mechanical, and Plumbing Engineering, Interior Design, Landscape Architecture

Completion Date(s): 2009

Contractor / Construction Manager: Boldt Construction

KEY PERSONNEL
Tom Witte, AIA

Tom Witte, AIA

Project Manager

More Information >>